Epres rebarbarás pite

Story



Hát megjött végre nagynehezen ez a nyár dolog, és feléledt a kert is. Mármint nem a negyediken, hanem etyeken, és szépen fejlődik a saját bejáratú rebarbara bokrom, amit az én kedves szomszédasszonyom, Joli néni hagyományozott rám. Igazán örülök neki! Innen is köszönet érte.

Mondanám, hogy az epret is a kertben szedtem, de azt nem..bár az ízélményen ez nem változtat!



Hozzávalók:



Torta:



10 dkg kókuszliszt

10 dkg étkezési keményítő

10 dkg darált mandula

10 dkg xilit

csipet só, fahéj

1 tk szódabikarbóna

1 tojás

12,5 dkg laktózmentes vaj vagy margarin



Tetejére:



25 dkg rebarbara

35 dkg eper

10 dkg xilit

1/2 citrom leve

1,5 dkg étkezési keményítő



Azzal kezdek, hogy megpucolom és 1,5 centis darabokra szeletelem a rebarbarát. Aztán leszedem a zöldet az eperről, és négybe vágom őket, vagy hasonló méretre, mint a rebarbara. Jöhet rá a xilit, és a citrom leve. Hagyom állni, hogy kieresszék a levüket.



Begyúrom a tésztát. Nagyon hasonló a rácsos linzerre ez a tészta, de valamivel lágyabb, szóval ne ijedjetek meg tőle, így lesz jó! Szóval a liszteket összemorzsolom a vajjal, a xilittel, a csipet sóval, sütőporral és a fahéjjal. Ha a vaj már felvette a lisztet, beleütöm a tojást, és azzal is gyorsan összedolgozom. Hagyományos méretű csatos tortaformába egyengetem és berakom a hűtőbe fél órára.



Odarakom a gyümölcsöket főni. Ez annyit jelent, hogy addig kevergetem a tűzhelyen, míg a színe egész rózsaszínűre vált, és még darabos, de lekvárszerű állaga lesz. Ez kb 10 perc mindössze. Ezen a ponton beleszitálom a 1,5 ek étkezési keményítőt, és sűrű kevergetés mellett besűrítem, mint mikor a puding sűrűsödik be.



A tésztát előmelegített sütőbe dugom, és megsütöm, neki sem kell több 20perc-fél óránál, de pontos időt itt nem mondok, mert nem, nem emlékszem 😀 ..de majd úgyis látjátok! 



Ha megsült , ráöntöm a tetejére, a lekvárt, és visszadugom még kb 10 percre, alacsonyabb hőfokon.



Meg lehet kóstolni még melegen, és akkor olyan lesz, mint a fotón, lefolyik a közepe, de meg lehet várni azt is, hogy teljesen megdermedjen. 

..úgy sem rossz!



Ennek az évnek ez lett a díjazottja a család körében, egy dolgot nem tudtam vele túlszárnyalni a céklás brownie-t..:D



Tippek, tanácsok



Rebarbarát én még sosem vettem a piacon, évek óta azt a bokrot dézsmálom a Joli néni kertjéből, de ahogy szerintem ki kell néznie: friss, vastag, húsos, jó illatú, szép rózsaszín! 



És hogy mivel?



A család tejszínhabot nyomott a tetejére, de megállapítottuk, hogy fölösleges, így is “tökéletesen hibátlan” ..ha jól emlékszem?! 🙂









Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »