Avokádós piskótatorta gránátalmával és pisztáciával

Story

Nálunk születésnapi torta a férjemnek, nálatok Karácsonyi torta. 

Teljesen tejmentes, gluténmentes, szójamentes torta. Én rengeteg dologra vagyok allergiás, a csoki pasztillkában is az apró betűt keresem, kicsit elkeserítő a helyzet, de mindig kivágom magam!! Rajtam nem fog ki a szervezetem!! 😀

Hozzávalók

Piskóta

4 tojás

4 csapott ek cukor/eritrit

1 tk vaniliás cukor/eritrit

5 ek Mester süteményliszt

1 tk útifűmaghéj őrlemény (kv darálón ledarálva) 

1 kk szódabikarbóna

1 csipet só

pár csepp citromlé

Krém

2 érett avokádó

70 g kakaópor

1 ek kókuszolaj

2-3 ek cukor/eritrit

2 tk vaníliás cukor/eritrit

1-2 tk őrölt fahéj

1 csipet só

2 csapott ek útifűmaghéj

Díszítés



1 kissebb gránátalma

maréknyi pisztácia

Piskótatésztát sütök, egy egyszerűsített elkészítési mód alapján (robotgéppel dolgozom!)

-csipet sóval habbá verem a tojások fehérjét

-hozzákeverem a cukrot/eritritet

-belepotyogtatom a tojássárgájákat

-kézi habverőre váltok, beleszitálom a lisztet, az ultifűmaghéj őrleményt és a szódabikarbónát.

Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm!



Közben a krémet is elkészítem:

-kikaparom az érett avokádók belsejét

-hozzáadom a cukrot/eritritet, kakaót, kókuszolajat, pici sót és a fahéjatés a 2 csapott ek útifűmaghéjat

-robotgépben pürésítem

-megkóstolom, ízlésemre formálom

Ha meghűlt a piskóta, kettévágom, vastagon megkenem a krémmel. Összeillesztem a két piskótalapot, a tetejét is megkenem és körbe is a tortát, szép egyenletesen.

Megszórom a tetejét a gránátalmával, és a tört pisztáciával. Igazán karácsonyi hangulatú tortát kapunk így 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tippek, tanácsok

Sokszor láthatjátok, hogy útifűmeghéj őrleményt használok. Ezt sosem szabad kihagyni, azt is megmondom, hogy miért. Jó ideje tesztelem már, és úgy tűnik, hogy nagyon hasonlít a glutén tulajdonságaira. Legkezelhetőbb tésztákat kapok így, hogy teszek a tésztáimba. Mivel nem igényel hőkezelést, így bele tudom tenni az avokádóba is, és úgy megköti a krémet, mint mikor a puding “meghúz”. Zseniális alapanyag, használjátok bátran!

A gránátalma rettentő hasznos tulajdonságáról itt olvashattok: 

http://antalvali.com/granatalma-hatasa.html

És hogy mivel? 

Kókusztejszínhabbal 🙂

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »