Laktózmentes fakanál

Ribizlitorta

Story

 

 

Lesifotó kertből lopás..

Lesifotó kertből lopás..

Etyeken voltam, és az éjjel egy kedves olvasóm feltette a nagy kérdést, hogy ha nincs otthon laktózmentes tejecske, és mégis valami nyunyásat szeretne sütni, akkor mit tegyen?!

Nekem csakis a gyümölcs jutott eszembe, abból egy jó réteg a piskóta tetejére.

Kb nem tudtam aludni az éjjel, annyira folyott a nyálam a kertben termő gyümikre, és csak arra tudtam gondolni, hogy nekikezdek! ..ez beteg, tudom..DE, én ilyen vagyok! 🙂

 

Hozzávalók

jajj, olyan finom, rengeteget megzabáltam belőle :D

jajj, olyan finom, rengeteget megzabáltam belőle 😀

 

Tészta:

 

4 tojás

3 ek cukor/xilit

1 cs. vaníliás cukor/ 2 tk vaníliás xilit

4 ek rizsliszt

1 ek kókuszreszelék

1/2 cs. sütőpor/1tk szódabikarbóna

1 ek sütőrum

1/2 citrom reszelt héja

 

Előmelegítem a sütőt 180°C-ra.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd kanalanként beleadagolom a cukort és borotvahab keménységűre verem tovább. Ekkor jöhetnek a tojások sárgái, és citromhéj, a rum, a vaníliás cukor. Ha ezzel  is elkevertem, hablapátra váltok és óvatosan dolgozom tovább. A  lisztbe keverem a kókuszreszeléket és a sütőport, majd nagy végtelent formáló pár mozdulattal belekeverem a habba. Most zutty bele egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és be a sütőbe. Tűzpróbáig sütjük!

 

Gyümölcsréteg:Laktózmetnes fakanál ribizlitorta 7

 

50 dkg ribizli ( fehér-piros-fekete)

15 dkg cukor/xilit

2 ek sütőrum

1/2 citrom reszelt héja

1 csomag expressz tortazselé

1,5 dl víz

Összekeverem a ribizlit a cukorral és a rummal, a citromhéjjal. Egy fakanál segítségével összenyomkodom a felét és kicsit hagyom állni, hogy levet eresszen. Kb 15 percig áll. ( Érdemes ezidő alatt keverni ki a piskótát!) Ha  már van leve, felteszem a tűzre, hogy egyet rottyanjon, főzni nem kell! Beleöntöm a vizet, újra melegítem vele forrásig. Lezárom alatta a gázt és belekeverem az expressz tortazselét. Különlegessége csak annyi, hogy forró folyadékba fél percig keverve köt. Nos, belekeverem, fél percet keverem, és mehet a tortára.

Fekete ribizli

Fekete ribizli

 

 

 

De nem akárhogy. A torta még forró, most szedtem ki a sütőből, egy fogpiszkáló segítségével, 2 centinként telis-tele szúrkálom lukakkal (vagy megkérem a kiskuktámat, tegye ezt meg helyettem).

 

Még a formában ráöntöm a forró gyümölcsréteget és hagyom egyben kihűlni. Ha szobahőmérsékletre hűlt, utána még pár óra a hűtőszekrényben, és így nyújt igazi nyári frissítő ízélményt,vááá 🙂

Fehér ribizli

Fehér ribizli

Tippek, tanácsok

 

A szurkálás elengedhetetlen része a receptnek, mert így fog befolyni a gyümölcsréteg nedvességtartalma a piskótába, hogy ne legyen porszáraz 🙂

A ribizli nagyon kis fanyar gyülölcs, ha édesebb gyümölccsel próbálkoznék, lehet, hogy változtatnék a cukor arányon!

Ha szigorú a candida diéta is, akkor xilitet használjunk, ha nem, mehet a cukor is 😉

 

És hogy mivel?

 

Egy kis kókusztejszínből készített tejszínhabbal 🙂 

És a végeredmény, a ribizlitorta

És a végeredmény, a ribizlitorta

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett, ne felejts el megosztani, mert nem tudhatod, ki ételallergiás a környezetben! 😉

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!