Story
Etyeken voltam, és az éjjel egy kedves olvasóm feltette a nagy kérdést, hogy ha nincs otthon laktózmentes tejecske, és mégis valami nyunyásat szeretne sütni, akkor mit tegyen?!
Nekem csakis a gyümölcs jutott eszembe, abból egy jó réteg a piskóta tetejére.
Kb nem tudtam aludni az éjjel, annyira folyott a nyálam a kertben termő gyümikre, és csak arra tudtam gondolni, hogy nekikezdek! ..ez beteg, tudom..DE, én ilyen vagyok! 🙂
Hozzávalók
Tészta:
4 tojás
3 ek cukor/xilit
1 cs. vaníliás cukor/ 2 tk vaníliás xilit
4 ek rizsliszt
1 ek kókuszreszelék
1/2 cs. sütőpor/1tk szódabikarbóna
1 ek sütőrum
1/2 citrom reszelt héja
Előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd kanalanként beleadagolom a cukort és borotvahab keménységűre verem tovább. Ekkor jöhetnek a tojások sárgái, és citromhéj, a rum, a vaníliás cukor. Ha ezzel is elkevertem, hablapátra váltok és óvatosan dolgozom tovább. A lisztbe keverem a kókuszreszeléket és a sütőport, majd nagy végtelent formáló pár mozdulattal belekeverem a habba. Most zutty bele egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és be a sütőbe. Tűzpróbáig sütjük!
Gyümölcsréteg:
50 dkg ribizli ( fehér-piros-fekete)
15 dkg cukor/xilit
2 ek sütőrum
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag expressz tortazselé
1,5 dl víz
Összekeverem a ribizlit a cukorral és a rummal, a citromhéjjal. Egy fakanál segítségével összenyomkodom a felét és kicsit hagyom állni, hogy levet eresszen. Kb 15 percig áll. ( Érdemes ezidő alatt keverni ki a piskótát!) Ha már van leve, felteszem a tűzre, hogy egyet rottyanjon, főzni nem kell! Beleöntöm a vizet, újra melegítem vele forrásig. Lezárom alatta a gázt és belekeverem az expressz tortazselét. Különlegessége csak annyi, hogy forró folyadékba fél percig keverve köt. Nos, belekeverem, fél percet keverem, és mehet a tortára.
De nem akárhogy. A torta még forró, most szedtem ki a sütőből, egy fogpiszkáló segítségével, 2 centinként telis-tele szúrkálom lukakkal (vagy megkérem a kiskuktámat, tegye ezt meg helyettem).
Még a formában ráöntöm a forró gyümölcsréteget és hagyom egyben kihűlni. Ha szobahőmérsékletre hűlt, utána még pár óra a hűtőszekrényben, és így nyújt igazi nyári frissítő ízélményt,vááá 🙂
Tippek, tanácsok
A szurkálás elengedhetetlen része a receptnek, mert így fog befolyni a gyümölcsréteg nedvességtartalma a piskótába, hogy ne legyen porszáraz 🙂
A ribizli nagyon kis fanyar gyülölcs, ha édesebb gyümölccsel próbálkoznék, lehet, hogy változtatnék a cukor arányon!
Ha szigorú a candida diéta is, akkor xilitet használjunk, ha nem, mehet a cukor is 😉
És hogy mivel?
Egy kis kókusztejszínből készített tejszínhabbal 🙂
Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett, ne felejts el megosztani, mert nem tudhatod, ki ételallergiás a környezetben! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: