Laktózmentes fakanál

Citromhabos mandulás muffin

Story

 

Már régóta szívfájdalmam, hogy a muffinok tetejét még nem találtam ki, hogy hogyan díszítsem úgy fel, hogy az igazán tetszetős legye. Na nem mondom, hogy ez egy csúcs darab, de ahhoz képest, hogy sem tejszínt, sem vajat nem használhatunk, ez egy cuki alternatív megoldás lehet. Diétásnak sajnos nem mondhatom, mármint ami a cukrot illeti, hogy a habba kell. Sajnos a xilittel nem lehet szép kemény habot verni, ezt vegye számításba mindenki, akinek figyelnie kell a cukorra. Akinek nem, annak meg hajrá! 🙂

 

A citromos muffin végre kupakkal a tetején <3

A citromos muffin végre kupakkal a tetején <3

Hozzávalók

 

Tészta:

 

4 egész tojás

10 dkg szeletelt mandula

5 dkg rizsliszt

1/2 cs sütőpor

15 dkg xilit

1 citrom leve és héja

Késes robotgépbe dobok mindent, a citrom héját vékonyan lereszelem, a levéhez pedig 20 mp-re mikorba dobom és ezután facsarom ki. Sokkal több levet enged. Mindent egyneműre darálok.

A sütőt előmelegítem 170°C-ra és közben a muffinsütő formába teszem a kapszilat és beleadagolom a tésztát. 

Kb 15 percig sütöm, hogy épphogy színt kapjon.

 

Hab:

 

2 tojás fehérje

25 dkg porcukor

1 citrom leve

 

A tojásfehérjét habbá verem egy csipet sóval, majd kanalanként beleadagolom a porcukrot. Kemény, fényes habot verek belőle. Ha megvan, gőzfürdőt teszek alá, és a tűzön folytatom alacsony fokozaton a keverést, sokáig, míg a hab kb 50-55 °C-os lesz, ezt onnan állapítom meg, hogy mikor belenyúlok már kicsit “csíp”, olyan meleg.
Leveszem a tűzről és belekeverem a citromlevet, és itt tehetek bele ételszínezéket is.

 

A tészta megsült, a hab készen van. Még a langyos tésztára habzsákból kiadagolom a muffinok tetejére a habot, és 100°C-os sütőben 5 percig tovább sütöm, majd hagyom benne kihűlni. Néha jól direkt rányitom az ajtót, mert akkor kiszabadul a gőz, és nem reped szét a felülete. Azt szeretném, hogy a közepe krémes hab legyen, de kívülről habcsóknak mutassa magát! 

 

Tippek, tanácsok

 

Most szereztem be egy fagyikanalat, és rájöttem, hogy enélkül nem is todnék már élni, rengeteg áztatástól és mosogatástól kímél meg a továbbiakban, mert pontosan tudom adagolni, és a pontos helyére tudom adagolni a tésztát! remek, imádom!!!

 

És hogy mivel?

 

Mivel a tésztája eleve mandulából van, én dekorációként dobtam pár darab mandulaszeletet a hab tetejére, kicsit talán mutatósabb tőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!