Story
..én is kipróbáltam 🙂
Hozzávalók
Tészta:
500 g Mester kelt tészta liszt, gluténmetnes
1 ek darált utifűmaghéj
5 ek cukor + 2 kockacukor a kelesztéshez
1,5 dl langyos víz
1,5 langyos növényi tej
1 cs instant élesztő
1 csipet só
1 egész tojás +1 sárgája
100g olvasztott margarin
Töltelék:
kb 50g olvasztott margarin, 3 ek porcukor, 2 ek 22%-os keserű kakaópor
Kenéshez:
egy tojásfehérje, 1 ek növényi tej.
A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, 2 kockacukor társaságában. (Én sokszor jártam úgy, hogy nem kelt meg az élesztő elsőre, így nem a tejet akarom pazarolni!)
Minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű. A margarint megolvasztottam, minden mehet a robotgépbe. Rugalmas masszát kell kapjak.
Szilikon nyújtólapon 5 részre vágom a tésztát, és egyenként nagytányér méretűre nyújtom őket. Egymásra fognak kerülni, közöttük olvasztott vajjal kenem meg, és megszórom a cukros kakaóval. Nem részletezem hosszan, itt a videó: https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0
Sütőben 30 percig kelesztem 50°C-on, majd megkenem a növényi tejes tojássárgával, és 185°C-on kb 30 percig
sütöm.
Tippek, tanácsok
Tölteléknek mehet bele Nutella, ha valaki nem laktózérzékeny/tejallergiás, vagy készíthetünk házi nutellát is!
Mehet bele, mézeskalácsfűszer, fahéj, sok izgalmas variációt el tudok képzelni!
Lehet fűszerezni magát a tésztát is, citrushéjakkal pl, és egy jó fűszeres narancslekvár, hmmm, annak az illata megalapozza a karácsonyi hangulatot is!!
Én csak egyet csavartam rajta. A gluténmentes tészta annyira sosem lesz rugalmas, így inkább a biztosa szépre mentem, mint a szétszakad extrára 😉
És hogy mivel?
Rénszarvasokkal, Unicumos dobozba rejtett porcukorral, forró fűszeres teával, és meleg pokróccal!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: