Laktózmentes fakanál

Avokádós piskótatorta gránátalmával és pisztáciával

Story

Nálunk születésnapi torta a férjemnek, nálatok Karácsonyi torta. 
Teljesen tejmentes, gluténmentes, szójamentes torta. Én rengeteg dologra vagyok allergiás, a csoki pasztillkában is az apró betűt keresem, kicsit elkeserítő a helyzet, de mindig kivágom magam!! Rajtam nem fog ki a szervezetem!! 😀

Hozzávalók

 

Laktózmentes fakanál tejmentes gluténmentes csokitorta gránátalmával és pisztáciával 01Piskóta

4 tojás
4 csapott ek cukor/eritrit
1 tk vaniliás cukor/eritrit
5 ek Mester süteményliszt
1 tk útifűmaghéj őrlemény (kv darálón ledarálva) 
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
pár csepp citromlé

Krém

2 érett avokádó
70 g kakaópor
1 ek kókuszolaj
2-3 ek cukor/eritrit
2 tk vaníliás cukor/eritrit
1-2 tk őrölt fahéj
1 csipet só
2 csapott ek útifűmaghéj

Díszítés

1 kissebb gránátalma
maréknyi pisztácia

Piskótatésztát sütök, egy egyszerűsített elkészítési mód alapján (robotgéppel dolgozom!)
-csipet sóval habbá verem a tojások fehérjét
-hozzákeverem a cukrot/eritritet
-belepotyogtatom a tojássárgájákat
-kézi habverőre váltok, beleszitálom a lisztet, az ultifűmaghéj őrleményt és a szódabikarbónát.

 

Laktózmentes fakanál tejmentes gluténmentes csokitorta gránátalmával és pisztáciával 02

 

Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm!

Közben a krémet is elkészítem:
-kikaparom az érett avokádók belsejét
-hozzáadom a cukrot/eritritet, kakaót, kókuszolajat, pici sót és a fahéjatés a 2 csapott ek útifűmaghéjat
-robotgépben pürésítem
-megkóstolom, ízlésemre formálom

Ha meghűlt a piskóta, kettévágom, vastagon megkenem a krémmel. Összeillesztem a két piskótalapot, a tetejét is megkenem és körbe is a tortát, szép egyenletesen.

Megszórom a tetejét a gránátalmával, és a tört pisztáciával. Igazán karácsonyi hangulatú tortát kapunk így 🙂

 

Laktózmentes fakanál tejmentes gluténmentes csokitorta gránátalmával és pisztáciával 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tippek, tanácsok

 

Sokszor láthatjátok, hogy útifűmeghéj őrleményt használok. Ezt sosem szabad kihagyni, azt is megmondom, hogy miért. Jó ideje tesztelem már, és úgy tűnik, hogy nagyon hasonlít a glutén tulajdonságaira. Legkezelhetőbb tésztákat kapok így, hogy teszek a tésztáimba. Mivel nem igényel hőkezelést, így bele tudom tenni az avokádóba is, és úgy megköti a krémet, mint mikor a puding “meghúz”. Zseniális alapanyag, használjátok bátran!

A gránátalma rettentő hasznos tulajdonságáról itt olvashattok: 
http://antalvali.com/granatalma-hatasa.html

És hogy mivel? 

Kókusztejszínhabbal 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!