Story
Nálunk születésnapi torta a férjemnek, nálatok Karácsonyi torta.
Teljesen tejmentes, gluténmentes, szójamentes torta. Én rengeteg dologra vagyok allergiás, a csoki pasztillkában is az apró betűt keresem, kicsit elkeserítő a helyzet, de mindig kivágom magam!! Rajtam nem fog ki a szervezetem!! 😀
Hozzávalók
4 tojás
4 csapott ek cukor/eritrit
1 tk vaniliás cukor/eritrit
5 ek Mester süteményliszt
1 tk útifűmaghéj őrlemény (kv darálón ledarálva)
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
pár csepp citromlé
Krém
2 érett avokádó
70 g kakaópor
1 ek kókuszolaj
2-3 ek cukor/eritrit
2 tk vaníliás cukor/eritrit
1-2 tk őrölt fahéj
1 csipet só
2 csapott ek útifűmaghéj
Díszítés
1 kissebb gránátalma
maréknyi pisztácia
Piskótatésztát sütök, egy egyszerűsített elkészítési mód alapján (robotgéppel dolgozom!)
-csipet sóval habbá verem a tojások fehérjét
-hozzákeverem a cukrot/eritritet
-belepotyogtatom a tojássárgájákat
-kézi habverőre váltok, beleszitálom a lisztet, az ultifűmaghéj őrleményt és a szódabikarbónát.
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm!
Közben a krémet is elkészítem:
-kikaparom az érett avokádók belsejét
-hozzáadom a cukrot/eritritet, kakaót, kókuszolajat, pici sót és a fahéjatés a 2 csapott ek útifűmaghéjat
-robotgépben pürésítem
-megkóstolom, ízlésemre formálom
Ha meghűlt a piskóta, kettévágom, vastagon megkenem a krémmel. Összeillesztem a két piskótalapot, a tetejét is megkenem és körbe is a tortát, szép egyenletesen.
Megszórom a tetejét a gránátalmával, és a tört pisztáciával. Igazán karácsonyi hangulatú tortát kapunk így 🙂
Tippek, tanácsok
Sokszor láthatjátok, hogy útifűmeghéj őrleményt használok. Ezt sosem szabad kihagyni, azt is megmondom, hogy miért. Jó ideje tesztelem már, és úgy tűnik, hogy nagyon hasonlít a glutén tulajdonságaira. Legkezelhetőbb tésztákat kapok így, hogy teszek a tésztáimba. Mivel nem igényel hőkezelést, így bele tudom tenni az avokádóba is, és úgy megköti a krémet, mint mikor a puding “meghúz”. Zseniális alapanyag, használjátok bátran!
A gránátalma rettentő hasznos tulajdonságáról itt olvashattok:
http://antalvali.com/granatalma-hatasa.html
És hogy mivel?
Kókusztejszínhabbal 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: