Laktózmentes fakanál

Édesburgonyás pogácsa

Story

A napokban ettem ilyet egy paleo cukrászdában, és nagyon megízlett. Nagyon nagyon megízlett, és elhatároztam, kipróbálom. Egy alap burgonyás pogácsa receptet vettem hozzá alapul, és alakítottam át, így nincs az a “tömény paleo” érzet vele, hanem puha, házias, pillekönnyű “mama gyúrta” érzés kötözik a kicsi szívünkbe, mikor esszük! 
Na ki próbálja ki?! 

  Édesburgonyás pogácsa laktózmentes tejmentes gluténmentes szójamentes 02

Hozzávalók

 

450 g főtt édesburgonya
50 ml víz
25 g élesztő
2 kockacukor
1 tk gluténmentes sütőpor
320 g Mester kelt tészta liszt
1 tojássárgája
2 tk só
180 g tejmentes margarin
1 csapott ek porrá őrölt útifűmaghéj

Kenéshez: 1 tojássárgája, 1 tk kókusztej, (vagy rizstej, hogy lazuljon a sárgája)
Édesburgonyás pogácsa laktózmentes tejmentes gluténmentes szójamentes 03

Megpucolom, és 1,5 cm-es kockákra vágom az édesburgonyát, párolóbetétben megpároltam. Így több minden benne marad, mintha főzném.Édesburgonyás pogácsa laktózmentes tejmentes gluténmentes szójamentes 04
Előmelegítem a sütőt 190°C-ra.
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos vízben.
Lemérem a többi hozzávalót, és a keverőtálba teszem. Én ezt a konvektoron szoktam pihentetni, hogy langyos legyen ez is. 

Ha az édesburgonya megfőtt, krumplinyomóval áttöröm, és a tésztába keverem a robotgéppel. Ha elegyedett, és már nem érheti forró rész a felfuttatott élesztőt, beleöntöm azt is. Az egész tészta nincs 50 °C-os, de szobahőmérsékletnél jóval melegebb lehet, épp ideális kelesztéshez. 

Kiborítom a lisztezett deszkára, és kinyújtom 1 cm-esre, háromba Édesburgonyás pogácsa laktózmentes tejmentes gluténmentes szójamentes 05hatom, majd azt még egyszer félbe.
Újra kinyújtom, 1-1,2 cm-es vastagságúra, és egy késsel becsíkozom a tetejét. Nos az a jó hírem, hogy mivel a tészta jó hőmérsékletű, kel addig míg csíkozom, kel addig, míg szaggatom (kb 3cm átmérőjű szaggatóval), és addig is kel, míg kenem a tojássárgájával, és szórom a szezámmaggal. Szóval, máris mehet a sütőbe, és addig sütöm, míg meg nem pirul a teteje. Nem néztem időt, de ha saccolni kell, szerintem 10 perc volt 🙂

 

Tippek, tanácsok

Érdemes pontosan követni a megadott hozzávalókat, mert ez a tészta gyönyörűen összeáll, nem ragad, nem szakad, rugalmas lesz, nagyon könnyű dolgozni vele, és tényleg nagyon puha tésztát kapunk majd. Köszönhetően az édesburgonyának.

Édesburgonyás pogácsa laktózmentes tejmentes gluténmentes szójamentes 06

És hogy mivel?

 

Jajj, semmivel, magába 😀

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bíró Katica says:

    Kedves Bernadett!

    Szerintem Shar mix-el sem lőhetsz mellé! 🙂

  2. Mészárosné Sándor Bernadett says:

    Szia! Nagyon jó kis recept, mindenképpen meg szeretném csinàlni, de csak Schär Mix it lisztem van jelenleg itthon. Szerinted azzal is működhet ez a pogàcsa recept?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!