Story
A napokban ettem ilyet egy paleo cukrászdában, és nagyon megízlett. Nagyon nagyon megízlett, és elhatároztam, kipróbálom. Egy alap burgonyás pogácsa receptet vettem hozzá alapul, és alakítottam át, így nincs az a “tömény paleo” érzet vele, hanem puha, házias, pillekönnyű “mama gyúrta” érzés kötözik a kicsi szívünkbe, mikor esszük!
Na ki próbálja ki?!
Hozzávalók
450 g főtt édesburgonya
50 ml víz
25 g élesztő
2 kockacukor
1 tk gluténmentes sütőpor
320 g Mester kelt tészta liszt
1 tojássárgája
2 tk só
180 g tejmentes margarin
1 csapott ek porrá őrölt útifűmaghéj
Kenéshez: 1 tojássárgája, 1 tk kókusztej, (vagy rizstej, hogy lazuljon a sárgája)
Megpucolom, és 1,5 cm-es kockákra vágom az édesburgonyát, párolóbetétben megpároltam. Így több minden benne marad, mintha főzném.
Előmelegítem a sütőt 190°C-ra.
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos vízben.
Lemérem a többi hozzávalót, és a keverőtálba teszem. Én ezt a konvektoron szoktam pihentetni, hogy langyos legyen ez is.
Ha az édesburgonya megfőtt, krumplinyomóval áttöröm, és a tésztába keverem a robotgéppel. Ha elegyedett, és már nem érheti forró rész a felfuttatott élesztőt, beleöntöm azt is. Az egész tészta nincs 50 °C-os, de szobahőmérsékletnél jóval melegebb lehet, épp ideális kelesztéshez.
Kiborítom a lisztezett deszkára, és kinyújtom 1 cm-esre, háromba hatom, majd azt még egyszer félbe.
Újra kinyújtom, 1-1,2 cm-es vastagságúra, és egy késsel becsíkozom a tetejét. Nos az a jó hírem, hogy mivel a tészta jó hőmérsékletű, kel addig míg csíkozom, kel addig, míg szaggatom (kb 3cm átmérőjű szaggatóval), és addig is kel, míg kenem a tojássárgájával, és szórom a szezámmaggal. Szóval, máris mehet a sütőbe, és addig sütöm, míg meg nem pirul a teteje. Nem néztem időt, de ha saccolni kell, szerintem 10 perc volt 🙂
Tippek, tanácsok
Érdemes pontosan követni a megadott hozzávalókat, mert ez a tészta gyönyörűen összeáll, nem ragad, nem szakad, rugalmas lesz, nagyon könnyű dolgozni vele, és tényleg nagyon puha tésztát kapunk majd. Köszönhetően az édesburgonyának.
És hogy mivel?
Jajj, semmivel, magába 😀
Kedves Bernadett!
Szerintem Shar mix-el sem lőhetsz mellé! 🙂
Szia! Nagyon jó kis recept, mindenképpen meg szeretném csinàlni, de csak Schär Mix it lisztem van jelenleg itthon. Szerinted azzal is működhet ez a pogàcsa recept?