Szendvicskrémek

Story
Ti mit szoktatok a kenyérre kenni?
Jó esetben ugye vaj, májkrém, sajtkrémek, vajkrémek különböző fajtái.
De mi van akkor, ha ez ember gyereke laktózérzékeny?
Ezeket a termékeket (ha csak nem talál belőlük laktózmentes verziót), nem keni már a kenyérre.
Számomra nagyon meglepő volt, hogy amikor szilveszter előtt Balatonra repesztettünk az autópályán, a rádió épp arról beszélt, hogy milyen hozzávalók szükségesek a virsli elkészítéséhez, és abban a felsorolásban bizony szerepelt a tej..És csináltam én már házi májkrémet, amibe kellet tejszín.Szóval attól, hogy húskészítmény, még szerves része lehet a laktóz, bármelyik felvágottnak is!
A tejtermékek pedig nagy valószínűséggel szintén tartalmaznak, vagy tartalmazhatnak laktózt.
Íme néhány krém, amivel az esetleges unalmas reggelinket feldobhatjuk
Krémek
Ez csak vicc, vagy mégsem? 
Ma már lehet kapni laktózmentes tejfölt, és sok embernek nem jut eszébe,  hogy a töltött káposzta tetején kívül mi mindenre lehet még használni! 
Én szoktam bele sót, borsot tenni, egy kis metélőhagymát,vagy fokhagymát és kész a szendvics krém!
Asszem, ez nem is volt olyan bonyolult! 🙂


2nagy csokor petrezselyem, 
1 gerezd fokhagyma,
1 marék kesudió
1 kk magos mustár
só, bors
citromlé
és annyi olíva olaj, amennyit a massza felvesz


Semmi dolgom,csak a robotgépben addig pürésíteni, míg kenhető masszát kapok, és folyamatosan kóstolgatni, hogy megfelelő íze legyen, ez pedig mindenki saját ízlésére bízom.




10 dkg szezámmagot kv darálón ledarálok
2-3 ek mézet keverek bele
kevés vízzel krémes állagúra keverem
Én tettem bele darált mogyorót, és mandulát is, az eredeti receptben igaz nem szerepel, de sokkal érdekesebb, teltebb ízű tőle a krém.




10 dkg szezámmag kv darálón ledarálva
0,5 dl víz, 
1 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
1 kk himalája só
fél citrom leve
Robotgépbe öntöm őket, és addig keverem, míg kenhető masszává áll össze.


1 puha avokádó

0,5 kis fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

fél  citrom leve
1 kemény paradicsom húsa apróra darabokra vágva



frissen őrölt bors

A hozzávalókat összedarabolom, összekeverem, és fűszerezem, nincs is más dolgom vele.



3 főtt tojás lereszelve
fél fej hagyma lereszelve
1 -2 ek laktózmentes vaj
1-2 ek laktózmentes tejföl
só, bors
petrezselyem, vagy metélőhagyma apróra vágva


Itt csak annyi a trükk, hogy a tojásokat még melegen reszelem le, és adom hozzá a vajat, hogy elegyedjen majd a masszában. A többit csak összekeverem, kisit hűtőben hagyom lehűlni, és csak hidegen tálalom.




Tippek, tanácsok


 Mindenki a saját ízlésére formálhatja a krémeket, változtathat a hozzávalókon, semmi nem fix.Ezek csak alapok
A tojáskrémet jó 1-2 napnál nem tovább tárolni.
Az avokádókrém kicsit tovább is eláll.
Tejfölből csak annyit keverjünk be, amennyit meg is eszünk.
A többi krém 1-2 hetet is állhat a hűtőben. Azzal azért számoljunk, hogy nincs benne annyi mesterséges anyag, színezék, és tartósítószer, hogy akár fél évig is eláll, de mivel abszolút nem bonyolultak, bármikor frissen, gyorsan el lehet őket készíteni!


És hogy mivel?

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »